Öfkemi Nasıl Kontrol Edebilirim?

Birey olarak yaşamda hissettiğimiz temel duygular arasında sevmek, korkmak, mutlu olmak ve öfkelenmek gibi hissiyatlar yer alır. Öfkelenmek, bir engel ile karşılaştığımızda ya da herhangi bir isteğimizden yoksun bırakıldığımızda yaşadığımız duygudur. Bazen karşımıza çıkan bir tehdit veya yaşadığımız bir saldırı ya da herhangi bir şeyin bizi üzmesi de öfke duygusunun açığa çıkmasına neden olabilir.

Öfke, duyguya sebep olan kişiye karşı bir tepki olarak doğabileceği gibi bazen de etraftaki bir topluluğa hatta bir nesneye yönelik de olabilir. Her koşulda da öfke duygusunun ortaya çıkışında bir olumsuzluk yer alır. Bu neden ile öfke olumsuz yani istenmeyen duygular arasında kabul edilirken, bazen büyük riskler doğurabilir ve bireyin öfkesini kontrol edebilme yeteneğine sahip olması önemlidir.

Öfke Ne Zaman Bir Problem Haline Gelir?

Günlük yaşantımızda küçük bir şeyden veya büyük bir olaydan dolayı anlık olarak öfke yaşamamız gayet olasıdır. Örneğin; bineceğiniz otobüsün geç kalması, size söz veren birinin randevusuna gelmemesi veya telefonunuzun bozulması anlık ve kısa öfkeler oluşturabilir. Ancak öfkelenmek her insanın doğasında bulunan bir duygu olsa da aşırıya kaçması bir problem oluşturması anlamına gelir.

Ev, aile, iş veya sosyal hayat gibi her ortamda çok sık bir şekilde ve neredeyse her gün öfke duygusu yaşamaya başlamanız durumun ciddiyetini ifade eder. Üstelik ortaya çıkan bu öfke duygusu giderek şiddetleniyor ve öfke sonrasında da uygunsuz davranışlar yaşanıyorsa, bir öfke problemi bulunduğu ifade edilebilir.

Öfke İle Bireysel Olarak Nasıl Başa Çıkılır?

Birey yaşadığı anlık öfkelerde veya öfke nöbetlerinde öfkesini bastırıp arka planda saklamaya çalışır. Bu sayede öfkesini yendiğini ve kontrol ettiğini düşünse de aslında temel amacı öfkeyi tanımak olmalıdır. Sizi öfkelendiren kavram, nesne, birey veya durumu belirlemeniz ve yaşadığınız öfkeyi anlamlandırarak bu duygunun vereceği hasar ve oluşturacağı problemlerden kurtulmanız gerekir.

Birey olarak öfkelendiğimiz durumlarda yaşadığımız öfkeyi tanıdığımız zaman bu durumu daha sağlıklı bir şekilde tamamlayarak kendimize büyük bir katkı sağlayabiliriz. Öfkemizi yönetebilmek açısından da profesyonel anlamda terapi desteği alabileceğimiz gibi bazı pratik yöntemleri deneyebiliriz.

Öfke kontrolünde nefesimizi diyaframa çekebilmek, anlık olarak düşüncelerimizi değiştirebilmek, mizahtan yararlanmak ve gevşemeye çalışmak gerekir. Özellikle stres yönetimi kabiliyetine sahip olabilmemiz, düşünce tarzınızı değiştirerek yeni bir iletişim tarzı belirlememiz de gerekebilir. Hatta öfkeye neden olan çevrenin, iş yaşamının veya sosyal grubun değişimi dahi gerekebilir.

Yardım Aramak Güçlülüğün İşaretidir

Bireysel tedavi genellikle psikoterapi olarak adlandırılır ve duygusal sorunları olan insanlara yardımcı olmayı amaçlar. …

Motivasyon Üzerine

Günlük yaşantımızda sıkça motivasyon kelimesini duyarız. Dil öğrenmek, kilo vermek, kariyerini geliştirmek, spor …

Çocuğunuza Yeni Arkadaşlar Bulması İçin Yardım Edin

Anksiyete, belirli bir ölçüde herkesin hayatında var olan bir durumdur ve tıbben de yararlı olduğu bilinir. Çünkü …